Skellefteå Stadsmission blir Hela Människan Skellefteå

Matdelningen på stadsmissionen ökade under 2023 med 36 procent

Till slut går det inte längre. Inkomsten är oförändrad men mat, hyra och allting annat har blivit mycket dyrare. 

Vi på Hela Människan Skellefteå Stadsmission har sedan i början av året sett att behovet av stöd ökat i takt med att priserna stigit. Även den som lever på marginalen gör så gott den kan, och drar sig i det längsta för att ta hjälp utifrån.

 Under hösten har antalet personer som deltar i vår matdelning på måndagar och onsdagar ökat kraftigt. De varor vi delar med våra besökare kommer från butiker i Skellefteå som vi samarbetar med. 

Vi tar hand om deras överskott/skadade varor/ produkter som närmar sig bäst före datum etc. När vi hämtar varor på måndagar och onsdagar och delas dessa ut omgående. 

Vi hämtar även varor på fredagar och då görs matkassar i ordning. Dessa är ett särskilt stöd till enskilda och familjer som begärt det.

En del av hämtade varor använder vi till våra luncher. Under 2022 deltog 1 822 personer i matdelningen, och under 2023 hade det ökat till 2 482 personer, eller 36 procent. 

Antalet utdelade matkassar har ökat från 91 till 232, alltså med 150 procent.

 Året avslutades med en julinsamling vilken gav ett mycket gott resultat. Skellefteborna skänkte drygt 100 000 kronor till stadsmissionen. Stort tack! 

Pär Lindström  

JULFIRANDE I DAGARNA TVÅ

Många villiga och frivilliga händer i köket såg till att inget fattades på julbordet.

Julstämning så att den nästan gick att ta på. Så var det när stadsmissionen firade på julafton. 

Traditionsenligt bjuder Hela Människan Skellefteå Stadsmission in till ett firande på julafton, med risgrynsgröt, julmat och julklapp till var och en av besökarna. Firandet började fredag 22 december då personal och volontärer dukade upp ett dignande julbord för ett 80-tal gäster.

Även på julafton var stora salen på St Olovsgården välfylld. Gästerna lät sig väl smaka av julmat och gröt. Som en bonus hade Bryggarbacken skänkt delikatesser från deras julbord, bland annat en god Västerbottenssill.

 Det är exempel på det stöd som finns bland Skellefteborna för verksamheten. Ett annat exempel, just denna dag, är att Mats Bergkvist och Mattias Kågström kom och sjöng några julsånger med O helga natt som starkt slutnummer. 

Skelleftebor har tidigare skänkt julklappar men denna jul har Hela Människan Skellefteå Stadsmission vädjat om en pengar till firande och klappar, och gensvaret har varit starkt. Redan före jul stod det klart insamlingsmålet, att var och en skulle få en julgåva, hade uppnåtts.

Beslutet att sluta med julklappsinsamlingen togs direkt efter julen 2022. Det främsta skälen för det var att vi visserligen fått in stora mängder julklappar, men att dessa inte ”passar” till våra besökare. 8 av tio klappar var till barn, och vi har nästan inga barn i vår verksamhet. 

De flesta av våra besökare är medelålders och män. Till dessa har det varit svårt att hitta klappar. Dessutom fick vi in en hel del klappar av låg kvalitet, främst trasiga eller smutsiga saker. 

Årets julklapp var ett presentkort på 300 kronor där mottagaren själv kunde bestämma vad han eller hon ville köpa för gåvan. 

Utan våra många och fantastiska volontärer skulle det inte vara möjligt för stadsmissionen att erbjuda en jul i gemenskap. När allt kommer omkring så är just detta som är jul. Att få träffas och vara tillsammans .

Pär Lindström

Är din julgåva en julklapp till någon du tycker om? Här kan du skapa ett gåvobevis att ge bort.

Du ger – vi fixar klapparna

Stöd julinsamlingen till Hela Människan Skellefteå Stadsmission!

Detta år kommer vi inte att samla in julklappar. Vi ber istället om en julgåva i form av en slant så att vi kan köpa in julklapp och mat till den som inget har eller inget får .

Hjälp oss att glädja någon i jul! Det är så många som är ensamma och inte har någon att fira denna högtid med.

Din gåva hjälper oss att få ihop ett julfirande med klappar, mat och gemenskap! Ett firande som betyder så mycket för många!

Swish: 123 653 88 54

BG: 5569-9649 (skriv ”julgåva”)

Skänk gärna din gåva via swish. Använd qr-koden nedan eller skriv ”julgåva”

Tack på förhand för din insats!

Är din julgåva en julklapp till någon du tycker om? Här kan du skapa ett gåvobevis att ge bort.

–––––––––––––––––––––––––––––

JULKLAPPAR, JAVISST – MEN PÅ ETT NYTT SÄTT

Sedan många år tillbaka har vi samlat in ett stort antal julklappar. Skelleftebornas givmildhet ar varit minst sagt imponerade. Vi som förmedlar klapparna lägger varje år ett omfattande arbete på dessa. När vi utvärderade julen 2022 insåg vi att vi måste förändra och utveckla vårt sätt att arbeta med klapparna.

Majoriteten av våra besökare är män men de flesta som skänker klappar har köpt in och gjort paket till ett barn. Tyvärr får vi även in paket med begagnade, slitna saker, vilket inte skänker någon julglädje hos mottagaren.

Därför vill vi reda nu flagga för att vi inför julen 2023 kommer att be om pengar till julklappar. Vi köper sedan in klappar som vi vet passar till våra besökare.

Ge din julklapp som en ”slant” via Swish, 123 653 88 54 eller via
bankgiro 5569-9649. Kom ihåg att skriva ”jul
” när du gör din inbetalning!

Läs höstens infoblad!

Följ oss gärna på Facebook.

Uppskattade utfärder hela sommaren

Birgitta och Sören Kågström bjöd på hamburgare vid besöket i Storkågeträsk.

– Vi behövs även på sommaren. Utsattheten tar inte semester, säger Pär Lindström, ordförande för Hela Människan Skellefteå Stadsmission.

Sommaren på stadsmissionen har flugit fram. Mycket tack vare de sedvanliga utflykterna som pågår under den varma årstiden. De som fått påhälsning är  Alhems Trädgård, bangolfen, Tuvagården, Kyrkholmen, Träffpunkten i Bureå och Mobackenkyrkan.  Sommarutfärdernas ”final” var  grillfesten hos Sören och Birgitta Kågström  i Storkågeträsk,  som blivit något av en tradition . Även en badstrand fick besök, Bodanträsket, där några också vågade sig på att doppa tårna.

– Tanken med utflykterna är att besökarna ska kunna komma sig ut och få se något annat. Ett mycket uppskattat inslag i verksamheten, säger Pär Lindström.

Marja Nilsson, mångårig medarbetare i köket, och som nu slutat, har hållit i utflykterna och efterträds av My Wikberg.

– Det är roligt att våra utflykter är så omtyckta och att det är en sådan fin gemenskap bland deltagarna. Det är många som har velat följa med och vi försöker också göra plats för alla som vill, säger My.

Sommarmånaderna innebär kortare öppettider med endast frukost och matdelning förutom utflykterna.

Nu är hösten här och den ordinarie verksamheten är igång som vanligt med luncher måndag till onsdag och annat på programmet. Bland annat startar kören och andra grupper igen inom kort. I vanlig ordning kommer föreläsningar i olika ämnen att erbjudas.

Hela Människan Skellefteå Stadsmission finns i Sankt Olovsgården där man har en träffpunkt med bland annat ett café. Verksamheten formas främst kring kring diakoni och sociala frågor.

Magnus Hammega

Ladda ner våren infoblad här

Att kunna hantera en mobiltelefon eller dator är idag en nödvändighet. Därför ordnade vi med en kurs.

Att kunna hantera en mobiltelefon eller dator är idag en nödvändighet.

Utan mobilt bank-id, swish, e-post eller andra digitala hjälpmedel står man sig slätt. För många är mobilen något nytt och främmande, vilket skapat ett nytt utanförskap.

Därför har Skellefteå Stadsmission i samarbete med Studieförbundet Bilda genomfört en utbildning i hur man kan hantera en mobiltelefon.

Intresset för kursen var stort och gruppen hade många deltagare där kunskapsnivån var varierande. För många blev det en trevlig upplevelse där man fick lära sig att man kan göra betydligt mer än att bara ringa med sin mobiltelefon.

Kursen visade vilket fantastiskt hjälpmedel mobiltelefonen är och hur brett dess användningsområde är. För en del blev det en aha-upplevelse runt fotografering och bilder, att använda Facebook, för andra handlade det om att lära sig grunderna i att ringa, skicka sms eller att skapa ett eget e-postkonto.

De allra flesta deltagarna kände sig betydligt mer hemtama med sin mobiltelefon när kursen avslutades och examensuppgifterna var gjorda.

– Det var skoj att få testa sig fram med telefonen. Det finns så mycket man kan använda den till. Det gör heller inget att kunna testa sig fram, det är svårt att göra helt fel. Det är ju bara att backa sig bakåt så är man tillbaka från början, sa Sven-Erik Karlsson, en av de nöjda deltagarna.

Förhoppningsvis vågar an sig på att hantera sin mobil framöver och ta sig fram bättre i vårt digitala
samhälle.

Magnus Hammega

Här kan du lämna din julklapp till behövande Skelleftebor

Vill du skänka en klapp eller två till vårt julfirande kan du göra det på följande ställen:

* Scandic hotell             

*Stadshotellet           

*Sankt Olovsgården

Kom ihåg – vi önskar NYA saker som klappar. Inget begagnat alltså. Märk paketet med dam/herr/pojke/flicka/storlek etc för att underlätta tomtens jobb vid utdelningen.

Av erfarenhet vet vi att julklappar till vuxna män är efterfrågade.

Vi samarbetar även med andra frivilligorganisationer och församlingars diagonala/sociala verksamheter. Alla klappar når därför människor i utsatta livssituationer.

Vill du hjälpa till som volontär vid julfirandet. Läs nyhetsbrevet!

Vill du delta vårt  julfirande?  Läs nyhetsbrevet!

Vi hjälper på hemmaplan. Stöd vårt arbete.

Swish 123 653 88 54  Bankgiro: 5569-9649. 

Vi informerar även via vår sida på Facebook.

Vill du fråga om något?  Tel. 070- 363 28 22 , 070- 363 28 02

Satsa på skolan så att att alla elever går ut med fullständiga betyg. Det gör det svårare för kriminella gäng att etablera sig i Skellefteå.

Ingen föds missbrukare
– eller med pistol i hand

Under valrörelsen har partier har tävlat om vem som vill höja straffen mest. Men det räcker inte för att stoppa gängen.

Vi tror inte att enbart längre tid i fängelse stoppar skjutningar eller gängkriminalitet. Men utan tvekan är något  väldigt fel när vi nästan dagligen ser och hör skjutningar och mord i våra större städer.
En av den grova kriminalitetens största inkomstkällor är narkotika. Rivaliserande gäng slåss med varandra och en våldsspiral av hämnd och död drar nu med sig allt yngre tonåringar. Man brukar säga att ”landsbygdskommunerna” ligger tio år efter storstäderna. Vi vet alltså vad som kan komma att hända i vårt trygga Skellefteå.
Vad kan vi göra?
Sätt stora resurser på narkotikabekämpning. Det finns sannolikt redan bra koncept hos polis, kommun och region. Ge dessa de resurser som behövs. Arbeta förebyggande, stoppa vid gränsen, utöka spaningen, få fast höjdarna inom narkotikahandeln. 
Drogerna måste bort från våra gator. Då svälter vi ut gängen.
Skapa meningsfulla sammanhang för unga. Den sociala miljön kan antingen skapa kloka människor eller rasera den bäste. Här behövs stora satsningar och genomtänkta  satsningar på fritidsgårdar. Ungdomar behöver få ta ansvar, bli sedda, få delta, skapa goda värderingar. Många gånger ”uppfostrar” eller leder ungdomar varandra. Grupptryck kan också var någonting gott. Ungdomar måste få uppleva att det är meningsfullt med engagemang och aktiviteter. Meningsfull fritid är betydelsefull för alla.
Stärk civilsamhället – föreningar, organisationer, ideella rörelser, har alla en en viktig roll i samhället för att skapa miljöer där individer kan utvecklats och växa. Ge de organisationer som möter människor på samhällets baksida stöd.Kompetensen finns, men inte resurser.
Arbeta förebyggande. Ingen föds till missbrukare eller med pistol i hand. Ge skolan resurser så att alla elever går ut med fullständiga betyg. Se föräldrar som en resurs när lokalsamhället ska hantera den nya verklighet vi står inför. Drogerna finns redan i överflöd i Skellefteå.
Den grova brottsligheten kommer även till Skellefteå. Vill vi undvika det som händer i andra städer är det därför hög tid att samla kraft, satsa resurser och vidta konkreta åtgärder. Förhoppningsvis  kan vi hejda det i tid.
Vi kan göra det tillsammans med hjälp av genomtänkta åtgärder och med ett större stöd av de styrandes budget.
Magnus Hammega, Föreståndare. Skellefteå Stadsmission
Pär Lindström, Ordförande , Skellefteå Stadsmission
(Debattartikel publicerad i Norran 5 oktober 2022)

Foto: Karolina Gabrowska

Tack för att du gjorde julen lite godare!

Tack till privatpersoner, företag och volontärer för ert stöd till julfirandet på Skellefteå Stadsmission. Vi är så glada för vi äntligen kunde fira på traditionsenligt sätt och för samvaron med våra besökare på julafton. Tack för ditt stöd!
Vi vill även tacka för det enorma gensvar som årets julklappsinsamling fick. Vi har fått hjälp från många företag, inte minst Diös, Skellefteå Stadshotellet, Scandic, Step In, Engelska Skolan och Elgiganten, samt organisationer och mängder av privatpersoner. Vi fick in klappar så det räckte åt alla.
Ett STORT tack för alla insatser som gjorts! 
Vi har kunnat förmedla julklappar till:
– Skellefteå Stadsmissions besökare – både på julafton och före/efter vår julfest. Alla har fått minst en klapp var.
– Barnfamiljer i behov runt om i bygderna.
– Härbärget.
– Skellefteå kvinnojour.
– Barnavdelningen på lasarettet.
– Marongas Hörna i Bureå.
– Katolska kyrkan.
– Romerna.
Så, för att sammanfatta julen – ett STORT tack till er alla som på olika sätt bidragit! 
Det är du som gör detta möjligt!

Stavaträsk – byn med det stora hjärtat

Säg ”Stavaträsk” och du får ett leende tillbaka. Så blir det om du möter någon av de som var med på vår utfärd till byn.
Under en av mellandagarna steg 25 av stadmissionens besökare upp i buss för färd mot Stavaträsk, längst upp i Kågedalen.
– Det var Sigbritt Lindqvist, sommarboende i byn, som för två år sedan började prata om att vi borde göra något, berättar Anders Sundström, en av de drivande krafterna i byn.
– Men coronan och pandemin kom emellan, men så i höstas tänkte vi att nu är det dags.
Jul i Stavträsk är lika med julbord i byastugan. Anders själv basar i köket och denna jul serverades sammanlagt 250 gäster i olika omgångar.
Sist men inte minst kom så de inbjudna gästerna från stadsmissionen. Förutom  ett dignande julbord gick besökarna åka släde efter hästen Fransson och självaste tomtefar var den som höll i tömmarna. Han visade sig över kunna hantera en gitarr och sjöng julsånger tillsammans med gästerna. 
Anders Sundström berättad lite om byn och byaföreningen och om att vad som händer här. Till sist fick gästerna med sig en julklapp var.
– Det här var en riktig höjdarupplevelse, sammanfattad Magnus Hammega, stadsmissionens föreståndare. Stort tack till Stavträsk för detta. Ett jättefint initiativ! 

Västerbottensnytt om Stavaträsk

Hjälp oss skapa en riktig god jul

Vårt julfirande ställdes ifjol in på grund av pandeminin. Nu vill vi fira ordentligt och ber därför om hjälp med:
1. Julklappar.
Vi behöver minst EN klapp till alla som kommer till julfirandet.
Arbetsplatser och organisationer är välkomna att samla in klappar, liksom privatpersoner, skolklasser med flera. Har ni varit med tidigare? Blås liv i julklappsinsamlingen igen! Alla är välkomna att dela med sig och sprida glädje till de som inte har så mycket.
Vad ska ligga i paketet? Presentkort, kläder, prylar, hygienartiklar –  bara fantasin som sätter gränser.
Tänk på att märka klappen så att vi kan se om den är till dam eller herr, om det är kläder så ange storlek. Julklappar till barn märks ”flicka” eller ”pojke” samt ålder. Det underlättar vid utdelandet.
VIKTIGT:
Stadsmissionen besökare får årets övriga dagar hålla till godo med begagnat när vi delar kläder eller saker. Därför är det viktigt att julklappen är NYA saker.
Tyvärr har det hänt att vi fått in klappar med gåvor som varit slitna eller till och med smutsiga. Det är varken roligt att få eller att ge.
Lämna din klapp/klappar i den stora stor låda som står i foajén på Sankt Olovsgården så snart du kan, men absolut senast den 22/12.
2. Volontärer
Vi behöver frivilliga som vill bidra med sin tid för att kunna skapa en stor och fin julfest. Uppgifterna är många så det behövs massor med händer för att lösa allt praktiskt, före under och efter firandet.
Det behövs volontärer i köket, med disk och plock, vid julbordet för att se till att finns framme, städning efter festen, utdelning av julklappar och mycket mer.
Vi ska ha en liten grupp som före jul sorterar och kanske slår in klappar.
En viktig ingrediens är julsånger, kanske något uppträdande och/eller lite lekar. Är det något som du/ni vill göra?
Välkommen med i vårt härliga volontärsgäng!. Anmäl ditt intresse snarast , men senast den 13 december till info@skellefteastadsmission.se eller till tel 070-363 28 22.
Vi samlar våra jul-volontärer till en träff på Skellefteå Stadsmission tisdag 14/12 kl 18.00 för att gå igenom och fördela arbetsuppgifterna.
Välkommen att bidra med klappar, kunskap och din tid!
Din insats skänker STOR glädje för våra kära besökare på Skellefteå Stadsmission.
OBS!
Här nedan ligger länken till filmen som även finns på första sidan.

Vill du vara julvolontär?

Nyhetsbrev hösten 2021

Volontärernas insatser utvecklar verksamheten

Skellefteå Stadsmission samlade i slutet av september ett 20-tal intresserade till en träff om volontärarbete. Föreståndare Magnus Hammega gladde sig över att både gamla och nya volontärer slutit upp.
Skellefteå Stadsmission har hållit igång sin verksamhet genom hela pandemin, men utan stöd av sina volontärer.
– Personalen har fått dra ett tungt lass och det känns bra att vi nu åter kan hälsa volontärer välkomna, sa Magnus Hammega.
I juni hölls en första träff för de som ville hjälpa till under sommaren. Då låg tyngdpunkten på allmän information om vad Skellefteå Stadsmission är och gör. Vid denna träff berättade Magnus Hammega om verksamhetens inriktning och om vad det innebär att vara volontär.
Stadsmissionen bedriver socialt arbete på kristen grund. Det görs på uppdrag av församlingar, kyrkor och EFS-föreningar.
– Vi är helt beroende av det stöd vi får utifrån, både ekonomiskt och personellt. De frivilliga krafterna i vår verksamhet är mycket viktiga, näst intill avgörande för att kunna utvecklas, sa han.
Basen i stadsmissionen är dess café på St Olovsgården som håller öppet tre dagar i veckan. Där serveras varje dag frukost och enkel lunch.
– Här finns en inkluderande och stärkande gemenskap i drogfri miljö.
När nu pandemirestriktionerna tas bort blir det åter möjligt att bjuda in till olika gruppaktiviteter som till exempel körsång, stödgrupper för anhöriga, kvinnogrupp, föredrag, och studiecirklar i olika ämnen med mera. Till allt detta behövs volontärer.
I samband med träffen fick intresserade skriva upp sig på listor för olika uppgifter, allt från att hjälpa till i köket till att städa eller delta som ledare/medhjälpare i gruppverksamhet.
– Det känns bra att vi blivit rustade med ytterligare kompetens i det arbete som vi har framför oss. Vi har fantastiskt duktiga frivilliga och nu ansluter fler. Jätteroligt, avslutade Magnus Hammega.

Se film om volontärer!

Plus i kassan trots pandemin

På grund av pandemin kunde inte årsmötet hållas som planerat under mars månad utan det dröjde till den 29 juni innan valda ombud och intresserade samlades till stämman. 
Antalet besök har under detta corona-år varit nästan lika högt som tidigare. Vi hade 4 826 besök och 2 341 serverade luncher. 
Ett stort antal matlådor har delats ut eller sålts. Dessutom har matkassar och livsmedel delas ut varje vecka tack vare ett samarbete med ICA Kvantum, Willys, Ica Morön samt Nyhléns & Hugoson.
Julfirandet ställdes in men istället fick 50 personer/familjer en mycket välfylld julmatkasse var.
I gruppverksamheten, bland annat motion och anhörigstöd, samlades totalt 560 deltagare.
Stadsmissionen är de kristna kyrkornas gemensamma sociala arbete och får stöd av dessa samt av Skellefteå kommun. Under året har kollekterna sjunkit men samtidigt har gåvor från privatpersoner ökat kraftigt. Därför redovisade stadsmissionen ett överskott för år 2020.
Vid årsmötet omvaldes styrelsen.

Årsmöte  29 juni kl 18.00

Valda ombud och intresserade välkomnas till årsmöte för Skellefteå Stadsmission, tisdag 29 juni kl 18.00, St Olovsgården. Stadgeenliga ärenden. Välkomna!
Anmälan för deltagande, omgående, (så vi vet hur många som kommer/för att hålla coronarestriktionerna) till info@skellefteastadsmission.se
Styrelsen

Uppskattad träff för kvinnor

Skellefteå Stadsmission bjöd nyligen in till en tjejträff i Equmeniakyrkans lokaler. De kvinnor som kom till träffen trivdes tillsammans – och nu hoppas de på fler träffar.
På grund av coronapandemin tvingades stadsmissionen att i mars 2019 ställa in alla gruppaktiviteter. Förhoppningen är nu att en återgång till det normala ska vara möjligt under hösten.
Antalet besökare hos stadsmissionen har inte påverkats av pandemin i någon nämnvärd omfattning. Verksamheten har rullat på nästan som vanligt, men med de begränsningar som restriktionerna medför.
Men det går att träffas om man visar hänsyn och inte är så många. I takt med att allt fler fått sina sprutor öppnas nu möjligheter för att så småningom kunna genomföra olika aktiviteter.
– Det finns ett sug efter att få träffas, säger Maria Almström, som tillsammans med Katarina Larsson och Marja Nilsson, arrangerade träffen.
Programmet var lika enkelt som uppskattat. Den ena delen tog sikte på utsidan, i form av smycken, som deltagarna kunde ta med sig hem, och nagelvård och ansiktsmasker. Den andra delen handlade om bekräftelse, uppskattning och självkännedom.
– Vi använde kort från sällskapsspel. Den ena övningen gick ut på att bocka av en lista med olika saker man gjort, allt från att ha vinterbadat till att ha paddlat kanot eller varit på charterresa.Den som fick lägst poäng fick ett pris, berättar Maria Almström.
Övning nummer två användes kort med ett personligt omdöme, till exempel ”omtänksam”. När det blev din tur skulle du visa kortet för den du tycker omdömet stämmer in på.
– Att våga visa känslor är svårt men viktigt, säger Maria Almström. När man blir bekräftat och får uppskattning växer man som människa.
Tiden rinner iväg när man har roligt, heter det. Alldeles för snabbt var det dags för den avslutande lunchen. Innan man skiljdes åt gavs löfte att ses igen.
Pär Lindström

Matkassar delas ut varje torsdag

Skellefteå Stadsmission gläds oerhört över samarbetet med ICA Kvantum, Willys, ICA Morön och Nyhléns & Hugosons. Från dessa livsmedelsaktörer hämtar vi svinnvaror som vi sedan kan använda i verksamheten på olika sätt.
En del av dessa varor använd till vår frukostserveringen, andra används för tillagning av matlådor, nu när vi inte har vår lunchservering igång.
Under pandemin har vi tack vare dessa varor fått möjlighet att även sätta ihop matkassar med livsmedel till de som behöver ett sådant stöd.
Vi har fått pröva oss fram under pandemin för att snickra ihop ett smidigt och fungerande system runt utdelandet av dessa matkassar. Allt har landat i att vi nu en dag i veckan packat och gjort klart omkring 25 kassar att lämna ut.
Den som är i behov av en matkasse anmäler anmäler det och hämtar den sedan på torsdagar mellan kl 11-12.
På så vis har vi lyckats undvika trängsel och stress kring utdelningen av matvarorna och allt har flutit på fint, utan risk för smitta.
Vi ser att behovet av stöd ökat under pandemin. Matkassarna är ett sätt att hjälpa.
Magnus Hammega, föreståndare

Representanter för Inner Wheel överlämnar gåvan till Maria Almström.

Värmande vintergåva från Inner Wheel

Varje år när vintersimmet arrangeras i Skellefteå ordnar Rotary/Inner Wheel med en insamling till Stadsmissionen där man kan köpa marschaller till invigningen och ljusfesten. Intäkterna från den begivenheten brukar gå till Skellefteå Stadsmission.
Denna säsong blev som bekant inget vintersim på grund av pandemin och ljusfesten ställdes in. Det innebar ett bortfall på intäktssidan för Skellefteå Stadsmission.
Inner Wheel har därför haft en egen insamling bland sina medlemmar för att kompensera det tapp som blivit.
Vi är mycket glada över den insatsen och riktar ett stort tack för den hjälpen. Det värmer att se att det finns ett stort hjärta för vårt arbete och verksamhet. Skellefteå Stadsmission är mycket tacksamma för stödet!
Magnus Hammega, föreståndare

Fler givare gör att vi kan hjälpa

Skellefteå Stadsmission har kämpat i motvind detta corona-år. Men tack vare givmilda Skelleftebor har verksamheten gått runt.

Bakom Skellefteå Stadsmission står kyrkor och EFS-föreningar i Skelleftebygden. Kollekter är en viktig del av inkomsterna, men i år har dessa minskat kraftigt.
– Vi känner att många tänker på de människor som vi hjälper, säger föreståndare Magnus Hammega. Det är vi oerhört tacksamma för.
Det ökade antalet gåvor har faktisk helt och hållet kompenserat bortfallet av kollekter. Detta plus lägre personalkostnader än budgeterat gör att Skellefteå Stadsmission för 2020 kan redovisa ett överskott.
2020 var ett år som inte liknat något annat år. Åtgärder mot smittspridning har gjort att verksamheten tidvis varit stängd eller bedrivits utomhus.
– Den svåraste motgången var att våra ovärderliga volontärer varit tvungna att stanna hemma, säger föreståndare Magnus Hammega.
Konsekvensen blev att ordinarie personal fått dra ett tungt lass.
– Men vi har klarat av att hålla öppet nästan hela året och anpassat oss efter myndigheternas regler, berättar han.
I början av året gjordes en enkät bland besökarna. Det som uppskattas mest är gemenskapen på Skellefteå Stadsmission, att ha någon att prata med. Behovet av och önskemål om stödpersoner var också tydligt, liksom önskemål om studiecirklar. Sagt och gjort. Cirklarna startade omgående i Equmeniakyrkans lokaler, men fick strax avblåsas på grund av covid -19.
Nedgången i antalet besök under pandemin har varit liten, bara 15 procent. Antalet besökare under 2020 var 4 826. Att kunna få frukost, köpa sig lunch, att träffas och ha någon att prata med ger kraft att klara dagen. Livräddande!
Även om mycket har tvingats gå på sparlåga så har Skellefteå Stadsmission till en del kunnat bedriva gruppverksamhet, gjort utflykter i grannskapet och börjat med aktiviteter under parollen ”Passion för livet”, bland annat föreläsningar och motion.
Under året har tre handledda självhjälpsgrupper för anhöriga och närstående till människor i missbruk/psykisk ohälsa haft regelbundna träffar.
– Behovet av vår verksamhet är tydligt. Vi är glada över det stöd allmänheten bidrar med. Det gör att vi kan hålla ihop verksamheten och utveckla den. Skellefteå Stadsmission behövs – och gör skillnad, avslutar Magnus Hammega.
Pär Lindström

Nu startar vi en ny anhöriggrupp

Har du en anhörig eller närstående i missbruk eller psykisk ohälsa? Vill du prata med andra som förstår och som har upplevt samma sak som du?

Vi träffas i en liten grupp och delar erfarenheter. Läs mer om anhöriggrupper längre ned på denna sida.

Välkommen att delta!

Coronan kunde inte stoppa julfirandet 

På grund av pandemin har vi på Skellefteå Stadsmission inte kunnat fira jul på traditionsenligt sätt. Julaftonsfirande blev helt enkelt inställt.
Allmänheten har även i år gett oss möjlighet att dela ut julklappar tack vare de många paket som kommit in.
Nytt för året är att vi har fått en insamlingskampanj som julgåva från Grit Media i Skellefteå. Den har gjort att vi i år kunnat köpa in speciella julklappar till barn och barnfamiljer, vilket varit mycket värdefullt.
Det dignande julbordet har i år förvandlats till 50 synnerligen välfyllda matkassar, med all den mat som julen bjuder på. Dessutom har vi lagt med ett presentkort för mat, från pengar som kommit in via julinsamlingen.
Stort tack till Willys, Nyhlens Hugosons, Storkågeträsk Lanthandel, Nyåkers Pepparkakor samt Grit Media.
Skellefteå Stadsmission avslutade årets firande med att på förmiddagen på julafton finnas vid julgranen på torget med kaffe, alkoholfri glögg och tilltugg.
Ett stort tack till alla som bidrar till vårt lite annorlunda julfirande detta år.
Vi kan med er hjälp ändå sprida lite julglädje. Det är en stor välsignelse!

Pär Lindström
ordförande
Skellefteå Stadsmission

Egen lägenhetsnyckel högst på önskelistan

Hemlöshet finns i julens dna. Maria tvingades föda sin son i ett stall.
Det skriver Skellefteå Stadsmission i en debattartikel i  den Norran 23 december.
Det som var stall på julevangeliets tid är dagens andrahandskontrakt, soffsurfande hos bekanta eller källarutrymmen. Även i Skellefteå.
Läs hela texten här:
https://norran.se/asikter/debatt/artikel/egen-lagenhetsnyckel-hogst-pa-onskelistan/r177d51r

Personliga och engagerade möten som hjälper anhöriga

– Det här är ingenting jag kan prata med vem som helst om, men på Stadsmissionen träffar jag dem som förstår.
Så berättar en av deltagarna i Skellefteå Stadsmissions anhöriggrupp.

Katarina Larsson, Skellefteå Stadsmission, är en av de som leder gruppen.
– Vi möter människor med missbruk och psykisk ohälsa i vår verksamhet, och vi vet att även deras familjer drabbas. Därför har vi startat anhöriggrupper.
Ifjol hade Stadsmissionen en anhöriggrupp som träffats dagtid och en annan som träffats kvällstid.
– Det var så bra att jag ville fortsätta, säger en av deltagarna. Jag känner mig verkligen stärkt av det här.
Deltagarna i en anhöriggrupp träffas en gång i veckan. Inför varje träff läser deltagarna ur en bok som innehåller konkreta exempel och frågor att fundera och samtala kring.
– Deltagarna har ofta, och under många år, levt under pressade förhållanden, känt skuld, skam och på olika sätt blivit medberoende, säger Katarina Larsson.
– Vi vill stärka jaget som ofta förminskas och blivit en del av den sjukes värld. Det handlar om att bryta maktlösheten och kunna leva sitt eget liv.
Samtalen i gruppen påverkar både tanke och förhållningssätt, som startar en process. Därför samlas man en gång i veckan under åtta veckor.
– Man får jobba med sig själv. Vi möts i ögonhöjd där både ledare och deltagare delar med sig av sina erfarenheter, säger Katarina Larsson.
Det engagerade och personliga mötet är det som deltagarna uppskattar mest.
– Jag har varit på enskilda samtal både hos landstinget och kommunen. Det kanske passar andra, men mig har det gett så mycket mer att få prata med de som har liknade erfarenheter. Jag har fått handfasta tips på hur jag kan tänka och göra, säger en annan av deltagarna.
Deltagarnas familjesituationer skiljer sig åt liksom deras anhörigas beroende/sjukdomhistoria. Men gemensamt är deras erfarenhet av att tyngas av det man inte kan berätta, därför att ingen förstår.
– Bäst är att kunnat ändra på mina tankar. Att älska livet som det är och att göra det bästa av det, säger en av deltagarna.
– När jag går från våra träffar brukar jag känna mig lättad och ler också när jag tänker på hur vi skrattat tillsammans.
Pär Lindström

Årets julklappsinsamling

Det lackar mot jul och därför börjar vi nu förbereda vårt julfirande för 2020.

Pandemi till trots ska vi se till att våra besökare får julmat och julklappar även om vi inte kan fira julafton tillsammans på sedvanligt sätt.
Vi har startat vår julklappsinsamling som betyder så oerhört mycket för så många av våra vänner.
Privatpersoner, företag, organisationer, föreningar eller andra är hjärtligt välkomna att skänka julklappar till vårt julfirande på Skellefteå Stadsmission.
Om alla hjälps åt kan vi även denna jul förgylla tillvaron för den som inte har så mycket.
Vi tar emot klappar till dam, herr och barn samt familjer. Det är så många som inget får eller har under julen.
Vi vet att Skellefteborna är generösa med gåvor och klappar, och vi hoppas att det fortsätter så även inför denna jul.

Tänk på:
1. Vi önskar få in NYA saker!
2. Slå gärna in julklappen/klapparna
3. Märk paketen med dam/herr/pojke/flicka/ålder/storlek

Välkommen att bidra till vårt julfirande!

Magnus Hammega

Medlemskort för 2021

Nu är det möjligt att köpa ett personligt medlemskort för 2021! För 150 kr/år kan du då äta frukost gratis, äta lunch billigt, få förtur vid mat och klädutdelningar samt en del andra förmåner. Sen, en mycket viktig sak – med ditt personliga medlemskap stöder du vår verksamhet! Som läget är nu i pandemitider behövs allt stöd vi kan få, varje slant in är viktig. Medlemsavgiften bidrar till att vi kan fortsätta vårt arbete! Vi vill ha många medlemmar! / Magnus

Ny mobiltelefon

Vi har införskaffat en ny mobiltelefon som går direkt in till verksamheten där man kan nå Katarina Larsson, Maria Almström eller Marja Nilsson. Den kommer att vara tillgänglig under vardagarna från kl 08.00 fram till ca 16.00.
Övrig tid kan man lämna ett meddelande på telefonsvararen så kontaktar vi dig så fort vi kan.
Nummer: 070-363 28 02

Vänliga hälsningar!
Magnus Hammega

Nytt info-blad: Utsatthet i Coronatider

Läs om hur pandemin påverkat Skellefteå Stadsmission och vad vi gör under sommaren.

Lyckat valborgsfirande

Det blev en fantastiskt lyckad tillställning när vi kunde fira valborg med nygrillade parisare. Det blev en diger skara som hungrigt slukade läckerheterna med diverse pålägg.
Parisarna gick åt som smör i solsken och det blev inte många över när alla hade mätta magar. En del åt en, andra åt två och några åt tre stycken.
Alla var mycket nöjda och glada när grillen till sist släcktes.
Ett stort tack till Nyhléns Hugosons, ICA Kvantum och Pågen som gjorde detta valborgsfirande möjligt för Skellefteå Stadsmission!
Guld värt! / Magnus

Mötesplatsen igång på nytt

Mötesplatsen har nu smugit igång på nytt. Vi har något kortare öppet, men nu finns möjlighet att komma in för en kopp kaffe eller för frukost/lunch.
Frukosten består i smörgåsar som är färdiggjorda och inplastade samt att lunchmöjligheterna är något begränsade. Om ingen servering är möjlig den dagen kan man under alla omständigheter köpa med sig en matlåda. Kaffe/the och bulle finns tillgängligt under hela dagen.
Då vi inte har några volontärer på plats så har vi inte samma möjligheter till matlagning eller att ha ordinarie öppettider på morgonen. Det är mycket som skall hinnas med på få personer. Vi hoppas att alla kan ha överseende nu under den rådande situationen.
Vi håller öppet måndag, tisdag och onsdag från ca 09.00 till ca 13.00.
Vi är också mycket noga med våra förhållningsregler – att hålla avstånd mellan varandra, tvätta händer, hosta/nysa i armvecket samt att om man känner sig minsta lilla krasslig stannar hemma.
För att underlätta avståndet till varandra har vi plockat bort en stol från varje bord samt att vi inte tillåter köbildning.
Mycket välkommen!

Magnus Hammega
Föreståndare

Mötesplatsen stänger en tid

Med tanke på utvecklingen av smittspridningen av Corona i samhället kommer Skellefteå Stadsmissions mötesplats att hålla stängd en tid framöver.
Men utdelningen av frukostpaket och mat samt försäljningen av lunchlådor fortsätter.
Läs mer om vad som gäller fr o m måndag 6 april här!

Coronaviruset ger nya utmaningar

Här kan du ladda ned det senaste infobladet från Skellefteå Stadsmission.

Härbärge för hemlösa öppnade i Ursviken

Skellefteå kommun har skrivit avtal med företaget Ayanna Home om ett härbärge som är öppet året runt. Härbärget finns i en villa i Ursviken och öppnade tisdagen den 17 februari.
– Det känns bra och roligt att vi äntligen har hittat en lösning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.
Härbärget öppnar på kvällen och stänger på morgonen, och för de som sover där ingår kvällsfika och frukost. Härbärget har tio platser och är bemannat med två personer.
För socialnämndens kostnad för härbärget är på knappt två miljoner kronor per år. I avtalet ingår också transport från centrum till och från härbärget.
Länk till Skellefteå kommuns pressmeddelande.
Ladda ned det här!

Välkommen till vårt årsmöte

Skellefteå Stadsmission är en ekumenisk förening vars medlemmar är kyrkor, församlingar och EFS-föreningar i Skelleftebygden.
Tisdagen den 17 mars kl 18.00 hälsar vi de ombud som våra medlemmar utsett samt övriga intresserade välkomna till årsmöte på Sankt Olovsgården för att välja ny styrelse, granska redovisningen för 2019 samt besluta om verksamhetsplan och budget för 2020.
2019 har varit ett intensivt år, till bredden fyllt av utmaningar, inte minst av ekonomisk art.
Tack vare ett starkt stöd från medlemmar och allmänhet har både anslag, kollekter och gåvor kommit in i en omfattning som jag inte vågats hoppas på, vilket gör att vi ser an framtiden med tillförsikt.
Under 2020 vill vi fortsätta att utveckla vårt gemensamma diagonala uppdrag, socialt arbete med och för människor i utsatta livssituationer.
Med ert stöd får vi tillsammans möjlighet göra de diakonala insatser som vår Herre manar oss till.
Pär Lindström, ordförande

Mia Nilsson, Hela Människan och Magnus Hammega, Skellefteå Stadsmission informerades av Roland Eriksson, Näringslivskontoret. Foto: Pär Lindström.

Northvolt ger nya sociala utmaningar

– Northvolt är ett jättelikt integrationsprojekt som Skellefteå kommun själv tagit initiativ till.
Det konstaterade Mia Nilson, generalsekreterare för Hela Människan efter sitt besök i Skellefteå.

Skellefteå Stadsmission är en av 65 enheter inom Hela Människan, som är ett rikstäckande nätverk av enheter som bedriver socialt arbete på kristen grund. Nyligen besökte Mia Nilson det tre nordligaste enheterna, Ria Oasen i Boden, Hela Människan Ria i Luleå samt Skellefteå Stadsmission.
Dagen i Skellefteå bestod bland annat av ett besök på Northvoltområdet samtal med ledningen för Skellefteå Stadsmission samt ett besök på ett kaféarrangemang där stadsmissionens kör Together sjöng.
Roland Eriksson från Skellefteå kommunens näringslivskontor berättade om den gigantiska industrisatsning som görs i Skellefteå.
Den totala effekten blir omkring 6 000 nya jobb, i själva batterifabriken, hos underleverantörer och all service som krävs när befolkningen ökar, allt från frisörer till förskolepersonal, sa han bland annat.
Projektets storlek gör att det är svårt att ta in. Själva fabriksområdet är 100 hektar stort och väggarna har kommit upp på den första byggnaden. Den är 36 meter hög, en vit koloss, lika hög som Landskyrkan. Den ser ändå inte så stor ut eftersom ögat inte får några referenspunkter på industriområdet i jätteformat.
Med Northvolt kommer Skellefteå att växa rejält. Staden kommer att förändras när många människor från hela världen kommer hit för att arbeta.
– Det mesta kommer att vara positiv. De som kommer hit är kommer att vara en kraft. Men en del av som flyttar hit kommer att må mindre bra, andra som söker sig hit hamnar i utanförskap, sa Mia Nilson.
Eftersom satsningen är Skellefteås eget beslut måste både kommunen och civilsamhället vara beredda att ta sig an de sociala utmaningar som kommer i spåren av industrietableringen.
Vilka intryck tar du med dig från Skellefteå?
– Man kan inte överskatta vikten av mötesplatser, det är något som behövs mer och mer. Mötesplatser, som den här i Skellefteå, räddar liv och det måste även kommun och region förstå, säger Mia Nilson.
– På Skellefteå Stadsmission har jag mött ett stort engagemang och tar med mig även en del idéer som andra kan ha nytta av.
Den 17 oktober firar Hela Människan att organisationen funnits i 100 år. Jubileet ska firas på fem platser runt om i landet. Mia Nilson väljer att fira den i Skellefteå.

Halverat bidrag från kommunen bekymrar

Lokala medier har rapporterat om att socialnämnden i Skellefteå sänkt anslaget till de sociala föreningarna i kommunen med 320 000 kronor jämfört med året innan.
I nyhetsrapporteringen har Skellefteå stadsmission hamnat i fokus eftersom stadsmissionen är den förening som fått största minskningen, 155 000 kronor.
Norrans rubrik den 15 februari var ”Tar ut halva neddragningen på en förening”
I artikeln säger Skellefteå stadsmissions ordförande, Pär Lindström: ”Eftersom vi nu går in i 2020 med en budget i bantas här det extra sorgligt att det är kommunen som slår hål i ekonomin.”
Lindström menar att neddragningen inte får drabba besökarna samt att föreningens ledning får fortsätta lägga mycket tid på att jaga pengar.
Han menar att det samtidigt finns positiva tecken. Det starka stödet från olika församlingar och gåvor från privatpersoner lyfts fram.
”Skellefteborna förstår hur viktig vår verksamhet är”, säger han till Norran.
Samma dag publicerade Norran en intervju med Iosif Karamboutis (S), ordförande i socialnämnden.
Rubriken var ”Vi försöker klura på andra samarbeten”
Karamboutis säger bland att att det inte finns någon fast summa för hur stort bidraget till social föreningar ska vara, att bidraget inte får används till hyra eller löner.
”Tanken är att det ska användas till aktiviteter och vi brukar också titta på hur mycket aktiviteter föreningen har.”
Han understryker värdet av Skellefteå Stadsmissions verksamhet och säger:
”Vi har en bra dialog med dom och försöker tillsammans klura på andra typer av samarbeten.”

P4 Västerbotten tog i direktsändning tisdagen den 11 februari upp Skellefteå kommuns minskning av bidraget till Skellefteå Stadsmission.
Lyssna via länken nedan och ”spola” fram en timme. Där börjar intervjuerna med Iosif Karamboutis, socialnämndens ordförande samt Magnus Hammega och Pär Lindström från stadsmissionen.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1443900?programid=2563
På bilden: Yosif, Magnus och Åza Meijer, SR Västerbotten

Så kan våra företag ta socialt ansvar

Hur kan den ideella sektorn bidra till ett växande Skellefteå för alla? Det var ämnet för  morgonmöte som hölls på The Great Northern den 7 februari.
Magnus Hammega berättade om vår verksamhet och vår vision om det framtida Skellefteå.
Klicka på länken och se och lyssna till Magnus – han är första talaren efter introduktionen.
https://www.norran.se/affa…/live-tv-direkt-fran-morgonmotet/

Stort tack Skellefteå!

Just så vill jag sammanfatta det gångna året – tack Skellefteå!
Skellefteå Stadsmission håller som bäst på att göra ett bokslut för 2019. Så mycket har hänt och när vi blickar tillbaka så kan vi konstatera att arbetet fått betyda så mycket för så många.
Vi kan definitivt se att vi har kunnat göra skillnad för åtskilliga av våra medmänniskor.
Skellefteå Stadsmission är på inga sätt en vinstdrivande verksamhet. Vi är helt beroende av yttre krafter som stöder arbetet med ekonomi, volontärt och övriga insatser.
Vi skulle aldrig kunna fungera utan att ha många bakom oss här i den yttersta frontlinjen i det sociala arbetet.
Och det är många som vill finnas med på ett eller annat sätt till stöd, det kan vi lätt konstatera. Vi arbetar med den princip ”många bäckar små”, och dessa bäckar har för 2019 inneburit att vi klarar ekonomin ännu ett verksamhetsår. Vi kan gå runt och vågar blicka framåt mot ett nytt 2020 utan att behöva oroa oss för personalnedskärningar eller andra inskränkningar.
Detta tack vare att så många lämnat ett bidrag till arbetet, litet som stort. Allt är lika värdefullt!
Ett tack till alla kyrkor, församlingar och EFS-föreningar, till organisationer, till företag, till privatpersoner som stödjer, till Skellefteå kommun, till alla som bidragit!
Ni är väldigt många, så det är helt omöjligt att tacka var och en för sig.
Tillsammans är ordet. Det är tillsammans vi har klarat 2019 och alla har ni del i att vi inte behöver dras med ett nytt rött minus i kassan.
Det är också alla ni tillsammans som gett, som bidragit, med pengar, tid, engagemang eller annat som får vårt tack.
Ett enkelt tack är också det enda vi har att erbjuda.
Men vet då också att vi har många människor bakom oss när vi säger det tacket! Medmänniskor som ni på ett eller annat sätt har hjälpt och hjälper till ett bättre liv.
Gud välsigne er, alla givmilda Skelleftebor.
Och nu börjar utmaningen för 2020.
Ni är väl med och stödjer även kommande år?
Vi står inför nya uppgifter, nya verksamheter och ett nytt arbetsår. Utsattheten och behoven blir inte mindre.
Men vi ska vara där. Längst fram. För de som behöver.
Med er hjälp!
Vi behöver den.
Magnus Hammega
Föreståndare Skellefteå Stadsmission

Stadsmissionens kör sjöng i Bureå

Söndagen den 17 november firades det gudstjänst på Bureå EFS. Stadsmissionens kör Together, under ledning av Siv Karbin, medverkade med sång. Här kan du se och höra kören sjunga.
Magnus Hammega, föreståndare och präst vid Skellefteå Stadsmission, predikade över söndagens tema:  vaksamhet och väntan.
Här kan du lyssna till predikan
Videoupptagningen har gjorts av Lasse Forslund. Stort tack!

Här är länken till predikan: https://www.facebook.com/Bureaforsamling/videos/1205760999812863/?t=64

Här är länk till körens sånger: https://www.facebook.com/Bureaforsamling/videos/2207930662834240/?t=0

Stadsmissionens kör i Bureå.

Sju till åtta akut hemlösa

Socialtjänsten i Skellefteå har tagit initiativ för att försöka minska ned på antalet akut hemlösa.
Det första steget var en invånardialog i Stadsmissionens lokaler i Sankt Olovsgården och dialogen lockade ett tjugotal personer från bland annat Skellefteå pastorat och S:t Örjans församling.
– Vår bedömning just nu är att sju till åtta personer är akut hemlösa. Det vill säga uteliggare, säger Jenny Åkerlund, enhetschef på Socialkontoret, till tidningen Norran.
– Jag tror tyvärr att det här är ett accelererande problem, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande, till tidningen.
Pär Lindström, ordförande i Skellefteå Stadsmission, berättade på träffen att den ideella föreningen kan hjälpa till med mat och kläder.
– Men vi kan inte bidra med tak över huvudet, tillade han.

Julfirande på Stadsmissionen

Självklart kommer vi även i år att fira julafton på Skellefteå Stadsmission. I år gör vi det tillsammans med Sankt Olovs församling, Skellefteå landsförsamling och restaurang Valentino. Det blev väldigt lyckat ifjol med närmare 150 personer som ville fira jul tillsammans med oss.
Vi vill ha en god gemenskap, god mat, julstämning med julig musik och lekar – en fin dag att minnas helt enkelt. Ingen ska behöva sitta ensam under denna högtid, som dessvärre är den värsta helgen för allt för många.
Nu anar vi att vårt julfirande kan bli än större i år, vilket ju är roligt om så blir.
Vi vet att skellefteborna brukar vara enormt generösa, inte minst kring juletid. Vi hoppas såklart att detta år inte blir något undantag.
Då vi tror att årets julfirande blir rekordstort vill vi vara ute i god tid med vår önskelista kring julfirandet.

1. Vi har förhoppningen att alla ska få med sig en klapp från julafton. Vi hoppas därför att privatpersoner, företag och organisationer fortsätter i sin generösa anda och skänker en klapp, har insamlingar eller liknande så att ingen skall gå tomhänt från vår julfest.
Märk klappen med dam/herr, pojke/flicka, storlek eller annat som kan hjälpa tomtenissen vid utdelandet.

2. Volontärer!
Vi kommer att behöva en hel del hjälpande händer från frivilliga som vill göra en insats på julafton. Ett axplock av det som behövs hjälp med:
– Köksbestyr med mat, disk, plock, allt sådant.
– Städning, hålla snyggt och rent, dukning, både före, efter och under tiden.
– Organisera julklappar – gärna ett tag innan julafton också.
– Eventuellt chaufförer som kan tänkas köra en minibuss som åker runt och hämtar upp personer som inte kan ta sig för egen maskin.
– Egna idéer på saker man skulle kunna bidra med vid julfirandet…? Sång? Pyssel? Annat uppträdande?
Vi kommer att börja ta in intresseanmälningar för volontärer redan nu. Man kan alltså anmäla att man vill hjälpa till fr o m nu. Vi kommer sedan i adventstid ha en volontärsträff där vi träffas, fikar och fördelar uppgifter så alla är trygga i sitt åtagande.

Anmäl gärna via e-post:
info@skellefteastadsmission.se

Varmt välkommen att bidra till en trevlig och fin jul på Skellefteå Stadsmission!

Hjärnan håller dig fast i missbruket

– Vägen bort från ditt beroende börjar med att du vågar börja prata om det, säger Leif Johansson, alkohol och dropgterapeut i Älvsbyn.
Nyligen gästade han Skellefteå och föreläste på Skellefteå stadsmission för att 30-tal personer under rubriken ”Beroende och förståndet”.
Hjärnans eget belöningssystem håller fast missbrukaren i missbruket, och därför är det så svårt att bryta med droger, alkohol, spel eller något annat som kan leda till beroende.
Han gick igenom hur hjärnan fungerar och berättade om den behandlingsmetod som han arbetar med, Recovery Dynamics.
Leif Johansson har själv varit missbrukare och vet av egen erfarenhet hur svår det är att ta sig loss, men är samtidigt ett levande bevis på att det går.
– Jag är från Stockholm och kom upp till Skellefteå. Att det till slut lyckades är tack vare Skellefteå Stadsmission.
– Här hittade jag en trygg och säker plats där blev jag sedd, respekterad och lyssnad på. Då växte hoppet om att det kanske skulle lyckas att bli fri.
Leif Johanssons föredrag hölls i samband med lunchen på Skellefteå Stadsmission. En lunch som för övrigt bestod av fisk som fångats av några av stadsmissionens besökare som varit på en fiskeresa till Norge.
Skellefteå Stadsmission arrangerar varje år ett antal föreläsningar i olika ämnen, vilka alla har anknytning till dess verksamhet.
– Alla är välkomna att lyssna. Vi informerar om föreläsningarna på vår hemsida och via Facebook, säger Magnus Hammega, föreståndare på Skellefteå Stadsmission.
Pär Lindström

Foto: Magnus Hammega
– Här blev jag sedd, respektera och lyssnad på, sa Leif Johansson, när han föreläste på Skellefteå Stadsmission.

Fiskeresan som gav minnen för livet

– Det var underbart att få åka iväg, säger Jonas Lindström, Skelleftehamn, en av deltagarna i Skellefteå Stadsmissions fiskeresa till Saltströmmen i Norge.
Sex av Skellefteå Stadsmissions besökare packade tillsammans med två ledare, föreståndaren Magnus Hammega och fiskeguiden Mikael Burman, Skellefteå, i en minibuss och styrde kosan norrut.
– Många av våra besökare är fiskeintresserade men har inte möjlighet att ta sig ut till sjöar eller andra fiskeställen. Vi brukar göra utflykter vår och sommar med lite lätt fiske, men Saltströmmen är en helt annan upplevelse än att enbart fiska abborre eller gädda.
– Det har varit helt fantastiskt att få möjlighet att göra denna resa och är ett minne för livet, något vi alla lever länge på, berättar Magnus Hammega.
– Utan  ett stort bidrag från Lions och sponsring från en biluthyrare hade resan inte varit möjlig att genomföra, konstaterar han.
Saltströmmen visade sig från sin allra bästa sida, vindstilla, sol och vackert väder. Under de två fiskedagarna uppfylldes inte drömmen om de riktigt stora fiskarna men den som hoppades på många och olika sorts fisk blev däremot bönhörd.
Ur havsdjupet drogs ett halvdussin olika fiskar upp: marulk, uer, lubb, långa, torsk  och sej – för att nämna några.
– Jag fick en hel del makrill, så jag är nöjd, säger Göran Skog, Boliden. Häftigaste naturupplevelsen var när en havsörn dök ner och plockade upp utkastat fiskrens bara några meter från båten.
Den storslagna naturen, det gemensamma fisket, att hjälpas åt med allt praktiskt och att sitta och prata gör att alla fått med sig något viktigt.
– Det bästa var att man fick lära känna nya personer och knyta nya kontakter, tycker Göran Skog.
– Gemenskapen, upplevelsen och allt tillsammans gjorde att jag laddat batterierna och känner mig starkare, säger Jonas Lindströms som vill passa på att ge Magnus Hammega en eloge.
– Han har gjort ett suveränt jobb med den här resan.
Pär Lindström

Foto: Magnus Hammega
Göran Skog och Jonas Lindström, två nöjda deltagare på Skellefteå Stadsmissions fiskeresa till Norge.

Samtalsgrupp för anhöriga

Skellefteå Stadsmission inbjuder i höst till en samtalsgrupp för anhöriga till personer med missbruk och/eller psykisk ohälsa.
Tanken är att gruppen, eller grupperna om vi blir många, träffas en gång i veckan.
– Vi lyfter fram frågor kring medberoende/skuld och skam samt de förväntningar som möter dig som anhörig, säger Katarina Larsson på Skellefteå Stadsmission.
Träffarna sker som studiecirklar i Bildas regi.
Studieledarna har genomgått kursmaterialet ”Leva – inte bara överleva”. Ledarna har även egna erfarenheter av att stå vid sidan av personer med missbruk och psykisk ohälsa.
– Vårt mål med stödgruppen är att avlasta och minska stress för anhöriga, att i öppna samtal dela med oss av våra erfarenheter, lära av varandra och stärka vårt välbefinnande, säger Katarina Larsson.

För frågor och intresseanmälan. Ring 0910-20 00 98!

Höstens infoblad

Här kan du ladda ned höstens infobrev från Skellefteå Stadsmission.

Öppen gemenskap byter namn

Öppen gemenskap i Umeå, som bildades i början av 1970-talet, har bytt namn till Umeå Stadsmission.
Verksamheten, som går ut på att stödja och hjälpa människor som lever i någon form av utsatthet, blev en del av den rikstäckande föreningen Sveriges Stadsmissioner i våras.
Namnbytet innebär bland annat att verksamheten får tillgång till den bank av kunskap och kompetens som finns inom riksföreningen samt en del ekonomiskt stöd.
– Nu behöver vi kliva fram och ta mer ansvar och vara mer stöd. Vår ambition är att vara kraftfullare och viktigare, säger direktorn Katarina Markström till Folkbladet.

Beroendet och förståndet

Leif Johansson, f d tungt kriminell och missbrukare, har gått den långa vägen till ett nytt liv och arbetar nu själv med behandlingsfrågor inom missbruk och beroende.
Han delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar under en föreläsning på temat Beroendet och förståndet onsdag den 2 oktober klockan 12.00 på Skellefteå Stadsmission i Sankt Olovsgården.

TV-inslag om hemlöshet

SVT Västerbotten har tagit upp den växande hemlösheten i Skellefteå med ett inslag från Stadsmission. Besökare och personal intervjuas.
Se inslaget här!

Information inför sommaren

Fr o m 1/7 har vi sommaröppet på Skellefteå Stadsmission. Det innebär att vi har öppet mellan kl 08.00-12.00.
Vi har ingen lunch under dagen utan det serveras förstärkt fika under öppettiderna.
När det gäller aktiviteter kommer vi att satsa en del på utflykter och lite uteliv. Vi kommer också att försöka oss på att åka på ett miniläger med övernattning.
Vi hänvisar till vår Facebooksida (Skellefteå Stadsmission) för närmare information om vad vi hittar på under veckan!
Väl mött i värmen!

Magnus vickar i Byske-Fällfors

Magnus Hammega är tjänstledig på halvtid från sin tjänst som föreståndare på Skellefteå stadsmission i sommar.
Han ska nämligen vicka som präst på halvtid i Byske-Fällfors församling till och med sista augusti.