Nytt info-blad: Utsatthet i Coronatider

Läs om hur pandemin påverkat Skellefteå Stadsmission och vad vi gör under sommaren.

Lyckat valborgsfirande

Det blev en fantastiskt lyckad tillställning när vi kunde fira valborg med nygrillade parisare. Det blev en diger skara som hungrigt slukade läckerheterna med diverse pålägg.
Parisarna gick åt som smör i solsken och det blev inte många över när alla hade mätta magar. En del åt en, andra åt två och några åt tre stycken.
Alla var mycket nöjda och glada när grillen till sist släcktes.
Ett stort tack till Nyhléns Hugosons, ICA Kvantum och Pågen som gjorde detta valborgsfirande möjligt för Skellefteå Stadsmission!
Guld värt! / Magnus

Mötesplatsen igång på nytt

Mötesplatsen har nu smugit igång på nytt. Vi har något kortare öppet, men nu finns möjlighet att komma in för en kopp kaffe eller för frukost/lunch.
Frukosten består i smörgåsar som är färdiggjorda och inplastade samt att lunchmöjligheterna är något begränsade. Om ingen servering är möjlig den dagen kan man under alla omständigheter köpa med sig en matlåda. Kaffe/the och bulle finns tillgängligt under hela dagen.
Då vi inte har några volontärer på plats så har vi inte samma möjligheter till matlagning eller att ha ordinarie öppettider på morgonen. Det är mycket som skall hinnas med på få personer. Vi hoppas att alla kan ha överseende nu under den rådande situationen.
Vi håller öppet måndag, tisdag och onsdag från ca 09.00 till ca 13.00.
Vi är också mycket noga med våra förhållningsregler – att hålla avstånd mellan varandra, tvätta händer, hosta/nysa i armvecket samt att om man känner sig minsta lilla krasslig stannar hemma.
För att underlätta avståndet till varandra har vi plockat bort en stol från varje bord samt att vi inte tillåter köbildning.
Mycket välkommen!

Magnus Hammega
Föreståndare

Mötesplatsen stänger en tid

Med tanke på utvecklingen av smittspridningen av Corona i samhället kommer Skellefteå Stadsmissions mötesplats att hålla stängd en tid framöver.
Men utdelningen av frukostpaket och mat samt försäljningen av lunchlådor fortsätter.
Läs mer om vad som gäller fr o m måndag 6 april här!

Coronaviruset ger nya utmaningar

Här kan du ladda ned det senaste infobladet från Skellefteå Stadsmission.

Härbärge för hemlösa öppnade i Ursviken

Skellefteå kommun har skrivit avtal med företaget Ayanna Home om ett härbärge som är öppet året runt. Härbärget finns i en villa i Ursviken och öppnade tisdagen den 17 februari.
– Det känns bra och roligt att vi äntligen har hittat en lösning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.
Härbärget öppnar på kvällen och stänger på morgonen, och för de som sover där ingår kvällsfika och frukost. Härbärget har tio platser och är bemannat med två personer.
För socialnämndens kostnad för härbärget är på knappt två miljoner kronor per år. I avtalet ingår också transport från centrum till och från härbärget.
Länk till Skellefteå kommuns pressmeddelande.
Ladda ned det här!

Välkommen till vårt årsmöte

Skellefteå Stadsmission är en ekumenisk förening vars medlemmar är kyrkor, församlingar och EFS-föreningar i Skelleftebygden.
Tisdagen den 17 mars kl 18.00 hälsar vi de ombud som våra medlemmar utsett samt övriga intresserade välkomna till årsmöte på Sankt Olovsgården för att välja ny styrelse, granska redovisningen för 2019 samt besluta om verksamhetsplan och budget för 2020.
2019 har varit ett intensivt år, till bredden fyllt av utmaningar, inte minst av ekonomisk art.
Tack vare ett starkt stöd från medlemmar och allmänhet har både anslag, kollekter och gåvor kommit in i en omfattning som jag inte vågats hoppas på, vilket gör att vi ser an framtiden med tillförsikt.
Under 2020 vill vi fortsätta att utveckla vårt gemensamma diagonala uppdrag, socialt arbete med och för människor i utsatta livssituationer.
Med ert stöd får vi tillsammans möjlighet göra de diakonala insatser som vår Herre manar oss till.
Pär Lindström, ordförande

Mia Nilsson, Hela Människan och Magnus Hammega, Skellefteå Stadsmission informerades av Roland Eriksson, Näringslivskontoret. Foto: Pär Lindström.

Northvolt ger nya sociala utmaningar

– Northvolt är ett jättelikt integrationsprojekt som Skellefteå kommun själv tagit initiativ till.
Det konstaterade Mia Nilson, generalsekreterare för Hela Människan efter sitt besök i Skellefteå.

Skellefteå Stadsmission är en av 65 enheter inom Hela Människan, som är ett rikstäckande nätverk av enheter som bedriver socialt arbete på kristen grund. Nyligen besökte Mia Nilson det tre nordligaste enheterna, Ria Oasen i Boden, Hela Människan Ria i Luleå samt Skellefteå Stadsmission.
Dagen i Skellefteå bestod bland annat av ett besök på Northvoltområdet samtal med ledningen för Skellefteå Stadsmission samt ett besök på ett kaféarrangemang där stadsmissionens kör Together sjöng.
Roland Eriksson från Skellefteå kommunens näringslivskontor berättade om den gigantiska industrisatsning som görs i Skellefteå.
Den totala effekten blir omkring 6 000 nya jobb, i själva batterifabriken, hos underleverantörer och all service som krävs när befolkningen ökar, allt från frisörer till förskolepersonal, sa han bland annat.
Projektets storlek gör att det är svårt att ta in. Själva fabriksområdet är 100 hektar stort och väggarna har kommit upp på den första byggnaden. Den är 36 meter hög, en vit koloss, lika hög som Landskyrkan. Den ser ändå inte så stor ut eftersom ögat inte får några referenspunkter på industriområdet i jätteformat.
Med Northvolt kommer Skellefteå att växa rejält. Staden kommer att förändras när många människor från hela världen kommer hit för att arbeta.
– Det mesta kommer att vara positiv. De som kommer hit är kommer att vara en kraft. Men en del av som flyttar hit kommer att må mindre bra, andra som söker sig hit hamnar i utanförskap, sa Mia Nilson.
Eftersom satsningen är Skellefteås eget beslut måste både kommunen och civilsamhället vara beredda att ta sig an de sociala utmaningar som kommer i spåren av industrietableringen.
Vilka intryck tar du med dig från Skellefteå?
– Man kan inte överskatta vikten av mötesplatser, det är något som behövs mer och mer. Mötesplatser, som den här i Skellefteå, räddar liv och det måste även kommun och region förstå, säger Mia Nilson.
– På Skellefteå Stadsmission har jag mött ett stort engagemang och tar med mig även en del idéer som andra kan ha nytta av.
Den 17 oktober firar Hela Människan att organisationen funnits i 100 år. Jubileet ska firas på fem platser runt om i landet. Mia Nilson väljer att fira den i Skellefteå.

Halverat bidrag från kommunen bekymrar

Lokala medier har rapporterat om att socialnämnden i Skellefteå sänkt anslaget till de sociala föreningarna i kommunen med 320 000 kronor jämfört med året innan.
I nyhetsrapporteringen har Skellefteå stadsmission hamnat i fokus eftersom stadsmissionen är den förening som fått största minskningen, 155 000 kronor.
Norrans rubrik den 15 februari var ”Tar ut halva neddragningen på en förening”
I artikeln säger Skellefteå stadsmissions ordförande, Pär Lindström: ”Eftersom vi nu går in i 2020 med en budget i bantas här det extra sorgligt att det är kommunen som slår hål i ekonomin.”
Lindström menar att neddragningen inte får drabba besökarna samt att föreningens ledning får fortsätta lägga mycket tid på att jaga pengar.
Han menar att det samtidigt finns positiva tecken. Det starka stödet från olika församlingar och gåvor från privatpersoner lyfts fram.
”Skellefteborna förstår hur viktig vår verksamhet är”, säger han till Norran.
Samma dag publicerade Norran en intervju med Iosif Karamboutis (S), ordförande i socialnämnden.
Rubriken var ”Vi försöker klura på andra samarbeten”
Karamboutis säger bland att att det inte finns någon fast summa för hur stort bidraget till social föreningar ska vara, att bidraget inte får används till hyra eller löner.
”Tanken är att det ska användas till aktiviteter och vi brukar också titta på hur mycket aktiviteter föreningen har.”
Han understryker värdet av Skellefteå Stadsmissions verksamhet och säger:
”Vi har en bra dialog med dom och försöker tillsammans klura på andra typer av samarbeten.”

P4 Västerbotten tog i direktsändning tisdagen den 11 februari upp Skellefteå kommuns minskning av bidraget till Skellefteå Stadsmission.
Lyssna via länken nedan och ”spola” fram en timme. Där börjar intervjuerna med Iosif Karamboutis, socialnämndens ordförande samt Magnus Hammega och Pär Lindström från stadsmissionen.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1443900?programid=2563
På bilden: Yosif, Magnus och Åza Meijer, SR Västerbotten

Så kan våra företag ta socialt ansvar

Hur kan den ideella sektorn bidra till ett växande Skellefteå för alla? Det var ämnet för  morgonmöte som hölls på The Great Northern den 7 februari.
Magnus Hammega berättade om vår verksamhet och vår vision om det framtida Skellefteå.
Klicka på länken och se och lyssna till Magnus – han är första talaren efter introduktionen.
https://www.norran.se/affa…/live-tv-direkt-fran-morgonmotet/

Stort tack Skellefteå!

Just så vill jag sammanfatta det gångna året – tack Skellefteå!
Skellefteå Stadsmission håller som bäst på att göra ett bokslut för 2019. Så mycket har hänt och när vi blickar tillbaka så kan vi konstatera att arbetet fått betyda så mycket för så många.
Vi kan definitivt se att vi har kunnat göra skillnad för åtskilliga av våra medmänniskor.
Skellefteå Stadsmission är på inga sätt en vinstdrivande verksamhet. Vi är helt beroende av yttre krafter som stöder arbetet med ekonomi, volontärt och övriga insatser.
Vi skulle aldrig kunna fungera utan att ha många bakom oss här i den yttersta frontlinjen i det sociala arbetet.
Och det är många som vill finnas med på ett eller annat sätt till stöd, det kan vi lätt konstatera. Vi arbetar med den princip ”många bäckar små”, och dessa bäckar har för 2019 inneburit att vi klarar ekonomin ännu ett verksamhetsår. Vi kan gå runt och vågar blicka framåt mot ett nytt 2020 utan att behöva oroa oss för personalnedskärningar eller andra inskränkningar.
Detta tack vare att så många lämnat ett bidrag till arbetet, litet som stort. Allt är lika värdefullt!
Ett tack till alla kyrkor, församlingar och EFS-föreningar, till organisationer, till företag, till privatpersoner som stödjer, till Skellefteå kommun, till alla som bidragit!
Ni är väldigt många, så det är helt omöjligt att tacka var och en för sig.
Tillsammans är ordet. Det är tillsammans vi har klarat 2019 och alla har ni del i att vi inte behöver dras med ett nytt rött minus i kassan.
Det är också alla ni tillsammans som gett, som bidragit, med pengar, tid, engagemang eller annat som får vårt tack.
Ett enkelt tack är också det enda vi har att erbjuda.
Men vet då också att vi har många människor bakom oss när vi säger det tacket! Medmänniskor som ni på ett eller annat sätt har hjälpt och hjälper till ett bättre liv.
Gud välsigne er, alla givmilda Skelleftebor.
Och nu börjar utmaningen för 2020.
Ni är väl med och stödjer även kommande år?
Vi står inför nya uppgifter, nya verksamheter och ett nytt arbetsår. Utsattheten och behoven blir inte mindre.
Men vi ska vara där. Längst fram. För de som behöver.
Med er hjälp!
Vi behöver den.
Magnus Hammega
Föreståndare Skellefteå Stadsmission

Stadsmissionens kör sjöng i Bureå

Söndagen den 17 november firades det gudstjänst på Bureå EFS. Stadsmissionens kör Together, under ledning av Siv Karbin, medverkade med sång. Här kan du se och höra kören sjunga.
Magnus Hammega, föreståndare och präst vid Skellefteå Stadsmission, predikade över söndagens tema:  vaksamhet och väntan.
Här kan du lyssna till predikan
Videoupptagningen har gjorts av Lasse Forslund. Stort tack!

Här är länken till predikan: https://www.facebook.com/Bureaforsamling/videos/1205760999812863/?t=64

Här är länk till körens sånger: https://www.facebook.com/Bureaforsamling/videos/2207930662834240/?t=0

Stadsmissionens kör i Bureå.

Sju till åtta akut hemlösa

Socialtjänsten i Skellefteå har tagit initiativ för att försöka minska ned på antalet akut hemlösa.
Det första steget var en invånardialog i Stadsmissionens lokaler i Sankt Olovsgården och dialogen lockade ett tjugotal personer från bland annat Skellefteå pastorat och S:t Örjans församling.
– Vår bedömning just nu är att sju till åtta personer är akut hemlösa. Det vill säga uteliggare, säger Jenny Åkerlund, enhetschef på Socialkontoret, till tidningen Norran.
– Jag tror tyvärr att det här är ett accelererande problem, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande, till tidningen.
Pär Lindström, ordförande i Skellefteå Stadsmission, berättade på träffen att den ideella föreningen kan hjälpa till med mat och kläder.
– Men vi kan inte bidra med tak över huvudet, tillade han.

Julfirande på Stadsmissionen

Självklart kommer vi även i år att fira julafton på Skellefteå Stadsmission. I år gör vi det tillsammans med Sankt Olovs församling, Skellefteå landsförsamling och restaurang Valentino. Det blev väldigt lyckat ifjol med närmare 150 personer som ville fira jul tillsammans med oss.
Vi vill ha en god gemenskap, god mat, julstämning med julig musik och lekar – en fin dag att minnas helt enkelt. Ingen ska behöva sitta ensam under denna högtid, som dessvärre är den värsta helgen för allt för många.
Nu anar vi att vårt julfirande kan bli än större i år, vilket ju är roligt om så blir.
Vi vet att skellefteborna brukar vara enormt generösa, inte minst kring juletid. Vi hoppas såklart att detta år inte blir något undantag.
Då vi tror att årets julfirande blir rekordstort vill vi vara ute i god tid med vår önskelista kring julfirandet.

1. Vi har förhoppningen att alla ska få med sig en klapp från julafton. Vi hoppas därför att privatpersoner, företag och organisationer fortsätter i sin generösa anda och skänker en klapp, har insamlingar eller liknande så att ingen skall gå tomhänt från vår julfest.
Märk klappen med dam/herr, pojke/flicka, storlek eller annat som kan hjälpa tomtenissen vid utdelandet.

2. Volontärer!
Vi kommer att behöva en hel del hjälpande händer från frivilliga som vill göra en insats på julafton. Ett axplock av det som behövs hjälp med:
– Köksbestyr med mat, disk, plock, allt sådant.
– Städning, hålla snyggt och rent, dukning, både före, efter och under tiden.
– Organisera julklappar – gärna ett tag innan julafton också.
– Eventuellt chaufförer som kan tänkas köra en minibuss som åker runt och hämtar upp personer som inte kan ta sig för egen maskin.
– Egna idéer på saker man skulle kunna bidra med vid julfirandet…? Sång? Pyssel? Annat uppträdande?
Vi kommer att börja ta in intresseanmälningar för volontärer redan nu. Man kan alltså anmäla att man vill hjälpa till fr o m nu. Vi kommer sedan i adventstid ha en volontärsträff där vi träffas, fikar och fördelar uppgifter så alla är trygga i sitt åtagande.

Anmäl gärna via e-post:
info@skellefteastadsmission.se

Varmt välkommen att bidra till en trevlig och fin jul på Skellefteå Stadsmission!

Hjärnan håller dig fast i missbruket

– Vägen bort från ditt beroende börjar med att du vågar börja prata om det, säger Leif Johansson, alkohol och dropgterapeut i Älvsbyn.
Nyligen gästade han Skellefteå och föreläste på Skellefteå stadsmission för att 30-tal personer under rubriken ”Beroende och förståndet”.
Hjärnans eget belöningssystem håller fast missbrukaren i missbruket, och därför är det så svårt att bryta med droger, alkohol, spel eller något annat som kan leda till beroende.
Han gick igenom hur hjärnan fungerar och berättade om den behandlingsmetod som han arbetar med, Recovery Dynamics.
Leif Johansson har själv varit missbrukare och vet av egen erfarenhet hur svår det är att ta sig loss, men är samtidigt ett levande bevis på att det går.
– Jag är från Stockholm och kom upp till Skellefteå. Att det till slut lyckades är tack vare Skellefteå Stadsmission.
– Här hittade jag en trygg och säker plats där blev jag sedd, respekterad och lyssnad på. Då växte hoppet om att det kanske skulle lyckas att bli fri.
Leif Johanssons föredrag hölls i samband med lunchen på Skellefteå Stadsmission. En lunch som för övrigt bestod av fisk som fångats av några av stadsmissionens besökare som varit på en fiskeresa till Norge.
Skellefteå Stadsmission arrangerar varje år ett antal föreläsningar i olika ämnen, vilka alla har anknytning till dess verksamhet.
– Alla är välkomna att lyssna. Vi informerar om föreläsningarna på vår hemsida och via Facebook, säger Magnus Hammega, föreståndare på Skellefteå Stadsmission.
Pär Lindström

Foto: Magnus Hammega
– Här blev jag sedd, respektera och lyssnad på, sa Leif Johansson, när han föreläste på Skellefteå Stadsmission.

Fiskeresan som gav minnen för livet

– Det var underbart att få åka iväg, säger Jonas Lindström, Skelleftehamn, en av deltagarna i Skellefteå Stadsmissions fiskeresa till Saltströmmen i Norge.
Sex av Skellefteå Stadsmissions besökare packade tillsammans med två ledare, föreståndaren Magnus Hammega och fiskeguiden Mikael Burman, Skellefteå, i en minibuss och styrde kosan norrut.
– Många av våra besökare är fiskeintresserade men har inte möjlighet att ta sig ut till sjöar eller andra fiskeställen. Vi brukar göra utflykter vår och sommar med lite lätt fiske, men Saltströmmen är en helt annan upplevelse än att enbart fiska abborre eller gädda.
– Det har varit helt fantastiskt att få möjlighet att göra denna resa och är ett minne för livet, något vi alla lever länge på, berättar Magnus Hammega.
– Utan  ett stort bidrag från Lions och sponsring från en biluthyrare hade resan inte varit möjlig att genomföra, konstaterar han.
Saltströmmen visade sig från sin allra bästa sida, vindstilla, sol och vackert väder. Under de två fiskedagarna uppfylldes inte drömmen om de riktigt stora fiskarna men den som hoppades på många och olika sorts fisk blev däremot bönhörd.
Ur havsdjupet drogs ett halvdussin olika fiskar upp: marulk, uer, lubb, långa, torsk  och sej – för att nämna några.
– Jag fick en hel del makrill, så jag är nöjd, säger Göran Skog, Boliden. Häftigaste naturupplevelsen var när en havsörn dök ner och plockade upp utkastat fiskrens bara några meter från båten.
Den storslagna naturen, det gemensamma fisket, att hjälpas åt med allt praktiskt och att sitta och prata gör att alla fått med sig något viktigt.
– Det bästa var att man fick lära känna nya personer och knyta nya kontakter, tycker Göran Skog.
– Gemenskapen, upplevelsen och allt tillsammans gjorde att jag laddat batterierna och känner mig starkare, säger Jonas Lindströms som vill passa på att ge Magnus Hammega en eloge.
– Han har gjort ett suveränt jobb med den här resan.
Pär Lindström

Foto: Magnus Hammega
Göran Skog och Jonas Lindström, två nöjda deltagare på Skellefteå Stadsmissions fiskeresa till Norge.

Samtalsgrupp för anhöriga

Skellefteå Stadsmission inbjuder i höst till en samtalsgrupp för anhöriga till personer med missbruk och/eller psykisk ohälsa.
Tanken är att gruppen, eller grupperna om vi blir många, träffas en gång i veckan.
– Vi lyfter fram frågor kring medberoende/skuld och skam samt de förväntningar som möter dig som anhörig, säger Katarina Larsson på Skellefteå Stadsmission.
Träffarna sker som studiecirklar i Bildas regi.
Studieledarna har genomgått kursmaterialet ”Leva – inte bara överleva”. Ledarna har även egna erfarenheter av att stå vid sidan av personer med missbruk och psykisk ohälsa.
– Vårt mål med stödgruppen är att avlasta och minska stress för anhöriga, att i öppna samtal dela med oss av våra erfarenheter, lära av varandra och stärka vårt välbefinnande, säger Katarina Larsson.

För frågor och intresseanmälan. Ring 0910-20 00 98!

Höstens infoblad

Här kan du ladda ned höstens infobrev från Skellefteå Stadsmission.

Öppen gemenskap byter namn

Öppen gemenskap i Umeå, som bildades i början av 1970-talet, har bytt namn till Umeå Stadsmission.
Verksamheten, som går ut på att stödja och hjälpa människor som lever i någon form av utsatthet, blev en del av den rikstäckande föreningen Sveriges Stadsmissioner i våras.
Namnbytet innebär bland annat att verksamheten får tillgång till den bank av kunskap och kompetens som finns inom riksföreningen samt en del ekonomiskt stöd.
– Nu behöver vi kliva fram och ta mer ansvar och vara mer stöd. Vår ambition är att vara kraftfullare och viktigare, säger direktorn Katarina Markström till Folkbladet.

Beroendet och förståndet

Leif Johansson, f d tungt kriminell och missbrukare, har gått den långa vägen till ett nytt liv och arbetar nu själv med behandlingsfrågor inom missbruk och beroende.
Han delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar under en föreläsning på temat Beroendet och förståndet onsdag den 2 oktober klockan 12.00 på Skellefteå Stadsmission i Sankt Olovsgården.

TV-inslag om hemlöshet

SVT Västerbotten har tagit upp den växande hemlösheten i Skellefteå med ett inslag från Stadsmission. Besökare och personal intervjuas.
Se inslaget här!

Information inför sommaren

Fr o m 1/7 har vi sommaröppet på Skellefteå Stadsmission. Det innebär att vi har öppet mellan kl 08.00-12.00.
Vi har ingen lunch under dagen utan det serveras förstärkt fika under öppettiderna.
När det gäller aktiviteter kommer vi att satsa en del på utflykter och lite uteliv. Vi kommer också att försöka oss på att åka på ett miniläger med övernattning.
Vi hänvisar till vår Facebooksida (Skellefteå Stadsmission) för närmare information om vad vi hittar på under veckan!
Väl mött i värmen!

Magnus vickar i Byske-Fällfors

Magnus Hammega är tjänstledig på halvtid från sin tjänst som föreståndare på Skellefteå stadsmission i sommar.
Han ska nämligen vicka som präst på halvtid i Byske-Fällfors församling till och med sista augusti.